BLOG 6 PTSS & 'Triggers' deel 1 Geluid

Gepubliceerd op 14 juli 2021 om 07:34

Een Trigger is een elektrisch signaal dat een bepaalde gebeurtenis start (Gevonden op https://www.encyclo.nl/lokaal/33362375)

 

Maar wat betekent dat nou in 'Jip en Janneke taal'? Een trigger is een signaal wat een onbewust een reactie oproept. Die reactie zorgt ervoor dat je gemoedstoestand veranderd, dat je je dus na zo'n signaal anders voelt. Iedereen heeft 'triggers', momenten of herinneringen aan een bepaalde plaats, of aan een bepaalde geur of aan een bepaalde situatie. Je kan dan plotseling een blij gevoel krijgen of bijvoorbeeld emotioneel worden. Het hebben van triggers is dus eigenlijk niets bijzonders.

Natuurlijk heb ik ook die triggers net als iedereen. Deze triggers beinvloeden mijn leven niet omdat ik mijn leven gewoon kan leiden zoals ik dat wil. Met 'PTSS triggers' is dat niet het geval: die beinvloeden mijn leven zodanig dat ik mijn leven niet meer kan leiden zoals ik dat voor ogen had en zou willen.

 

Een 'PTSS trigger' heeft te maken met een traumatische gebeurtenis. In mijn geval was dat een man met een psychische aandoening, die ik in mijn werk begeleidde. Uit het niets, terwijl hij op de bank lag te rusten, sloeg hij zijn huis werkelijk kort en klein. Daarna heeft hij mij tot 3x toe ernstig mishandeld. 

 

Harde geluiden en onverwachte geluiden zijn voor mij nu 'triggers' geworden. Voor mij betekent dat dat bij elk hard geluid (bijvoorbeeld een optrekkende Harley Davidson) of  onverwacht geluid (bijvoorbeeld iemand die een douche raampje dicht doet) er een signaal gaat naar mijn brein, die dat interpreteert als mogelijk gevaar en direct linkt aan de traumatische gebeurtenis. Tijdens die traumatische gebeurtenis ging het geluid van het afbreken van het meubilair vooraf aan de ernstige mishandelingen dus mijn brein heeft dat onbewust als een geheel opgeslagen. 

 

Bij harde of onverwachte geluiden gebeurt er dus iets in mijn brein waar ik geen grip op heb. Harde en onverwachte geluiden zijn in mijn brein opgeslagen als gevaar. Bij ieder hard of onverwacht geluid ontstaat onbewust  bij mij een 'freeze' reactie. Een 'freeze' reactie is voor mij een reactie dat ik het een moment heel benauwd krijg en letterlijk even helemaal niets meer kan, alsof je aan de grond genageld staat. Ik vind dit soort momenten nog steeds super vervelend en intensief omdat het veel energie kost. Juist omdat ik deze reactie erg vervelend vind, mijd ik harde en onverwachte geluiden zoveel mogelijk. Natuurlijk kan ik dat helemaal niet voor zijn maar in een bos, op de heide of in een bootje op het water is de kans een stuk kleiner om deze trigger te krijgen.

 

Door de gevolgde Cognitieve Therapie heb ik veel inzicht gekregen in PTSS, in triggers maar ook in mijn eigen reacties als gevolg van de PTSS. Ik heb nu beter inzichtelijk welke geluiden triggers veroorzaken, waarom ze dat veroorzaken en hoe ik er mee om moet gaan. Het voelt voor mij alsof ik na het 'freeze moment' door de therapie in veel gevallen sneller uit het 'freeze moment' kan komen en dus weer kan relativeren wat er gebeurt is en mijn ademhaling door oefening vaak weer onder controle kan krijgen. En dat geeft mij toch een stukje vertrouwen.

 

Na een 'trigger' ben ik altijd wel erg moe. En er blijft dan ook een dag of 2 nog naar gevoel wat op de achtergrond. Door al de therapie heb ik geleerd om dat 'te parkeren'. Dat betekent dat het er wel is maar dat het veel minder aanwezig is. Cognitieve therapie is voor mij doorslaggevend belangrijk geweest.

 

Ook is mijn ervaring dat een aantal triggers niet meer krachtig genoeg zijn om een reactie uit te lokken als ik fit ben ( goed uitgerust ben). Stel ik heb 50 triggers overgehouden die gerelateerd zijn aan de traumatische gebeurtenis. Als ik niet fit ben zijn ze alle 50 actief. Als ik fit ben zijn het er bij wijze van spreken nog 25. Dat scheelt de helft en dat scheelt enorm. Om die reden zorg ik dat ik fit ben en blijf door structureel te bewegen, rust momenten inbouw op een dag ( op vaste momenten en als ik merk dat ik het nodig heb) en dat ik een goede nachtrust probeer te hebben. Daarmee staat en valt het succes van een dag voor mij. Rustmomenten aanvaarden vond ik er lastig maar ik heb ervaren dat het mij als PTSSer erg veel gebracht heeft en nog steeds brengt. Als tip zou ik willen geven voor mensen met PTSS: Probeer het eens gewoon een week en kijk dan eens wat het voor jou betekend heeft en of het jou ook wat gebracht heeft. 

 

In deel 2 ga ik verder met de andere triggers, die wat minder eenvoudig te duiden zijn dan harde en onverwachte geluiden.

 

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.